Afrikansk madlavning

Afrikansk madlavning

Afrikansk madlavning

I de traditionelle afrikanske køkkener, bruges ofte en kombination af lokalt dyrkede korn, frugter og grøntsager, der bruges også forskellige former for kød og mejeriprodukter. Over hele Afrika består den traditionelle diæt af friske og sunde grøntsager og forskellige mælkeprodukter. I store dele af de mere tropiske afrikanske områder kan komælk ikke produceres lokalt, der bruges derfor gedemælk eller erstatningsprodukter. Afhængigt af hvor du befinder dig på det store kontinent er der ganske markante og store forskelle i drikke- og spisevaner, Afrika består af mange lande og mange forskellige befolkninger; Afrikas Horn, Nordafrika, Centralafrika, Østafrika, Vestafrika og Sydafrika har hver deres måder at tilberede mad på, karakteristiske retter og traditioner.

 Østafrikansk madlavning:

Østafrika-området består af lande som Tanzania, Kenya, Burundi og Somalia og Somaliland, Rwanda og selvfølgelig Uganda. Ligesom i mange andre afrikanske områder består den traditionelle madlavning af retter baseret på korn, ris, hirse, yam, bønner, mel til brød, majs og gryderetter kogt med kød og grøntsager. Frisk smør og frisk mælk findes i mange fødevarer i Østafrika. Ligesom med mad fra mange andre afrikanske lande kan traditionelle Østafrikanske retter tage op til 5 timer at forberede og tilberede. For eksempel kan det tage op til fem timer at koge Cambuulo, fremstillet af Azuki-bønner.
Østafrikansk morgenmad består ofte af forskellige former for bagt brød afhængigt af hvilket land du besøger i Kenya er det ofte Ahooh eller Chapati og i Uganda og somaliland Canjeera. Brødet serveres ofte med gryderetter og nogle gange med sur grød for eksempel den kenyanske uji.
Den østafrikanske frokost er dagens vigtigste måltid. I afrikansk kultur serveres frokost om eftermiddagen. Det meste af tiden er frokosten et tungt og mættende måltid. Består ofte af fufu lavet på yams og kød til.
I denne del af Afrika adskiller sig aftensmaden sig ikke særlig meget fra frokosten. En af de bedste østafrikanske specialiteter er Kuku Paka, det er en lækker ret der består af en karry med kylling og kokosnød og som serveres med ris. Der er ofte sådan at aftensmaden fra i dag, kan være frokosten i morgen, så man sørger altid for at lave mad i store portioner. Uanset hvilken tid på dagen serveres østafrikansk mad ofte med en blanding af grøntsager, salater og frisk frugt.

Afrikas Horn:De vigtigste traditionelle retter fra det eritreiske og etiopiske køkken er noget helt specielt. Et eksempel er tsebhis eller andre gryderetter serveret med injera, som er fladbrød. De fleste retter serveres med injera, da der ikke bruges bestik fungerer fladbrødet også til at spise med. Der laves også tit pasta som tilbehør, men kke pasta som vi kender det, men pasta lavet på bælgfrugter, linser og fababønner. Etiopisk og eritreisk køkken, især den nordlige halvdel af begge lande, er meget ens og minder rigtig meget om hinanden. Det der bedst kendetegner det eritreiske køkken er tykke gryderetter med kød og grøntsager. Det serveres altid oven på en injera. I det traditionelle etiopiske køkken spises der ikke svinekød eller fisk og skaldyr af nogen art, da de er forbudt inden for den islamiske, jødiske og etiopiske ortodokse Orlando-tro. Det er også meget almindeligt at spise fra den samme skål på bordet hvis man er en lille gruppe mennesker.

Det somaliske køkken varierer fra region til region og er en eksotisk blanding af forskellige kulinariske påvirkninger. Det er et produkt af Somalias rige tradition for handel ud over deres landegrænse. På trods af forskelligheden er der stadig en ting, der forener de regionale retter: hvert måltid serveres halal. Du finder derfor intet svinekød eller alkohol, der spises intet der ikke er slagtet halal. Qaddo eller frokost er ofte et stort måltid. Til de fleste måltider høre der forskellige slags ris til. Oftest basmati ris. Retterne er ofte krydret med spidskommen, kardemomme, nelliker, kanel og salvie.