Forskellige krydderier og historie

Forskellige krydderier og historie

Krydderier 

Krydderier og aromatiske stoffer er vævet ind i menneskets historie. Siden oldtiden, har krydderier indtaget en fremtrædende plads på verdens markeder, hvilket skyldes deres fantastiske bidrag til så forskellige områder som: mad, drikke, sundhed, parfume, erotik, religion, magi og ritualer. Krydderier og aromatiske stoffer er blandt de tidligste råvarer i forhistorisk handel.


Krydderier A:

ALLEHÅNDE - Allehånde er et fantastisk og ofte overset krydderi. Med smag der minder om kanel, nelliker og muskat passer Allehånde perfekt til krydrede drikke som te og gløgg og i syltelage.

AGAR - Sælges som pulver og bruges som fortykningsmiddel til madlavning. Det er et naturligt produkt der udvindes fra cellevæggene på tang, det er også derfor det ofte bruges som vegetarisk erstatning for gelatine.

ANIS - Anis er med sin lækre lakrids agtige smag kendt fra te, asiatiske retter og så er det anis der giver smag til ouzo, den græske pendant til snaps.

Krydderier B:

BASILIKUM – selvom basilikum teknisk set er en krydderurt, kan den – når den tørres, godt gå under kategorien krydderier. Basilikum er en plante der gror naturligt i centrale dele af Afrika og sydøst Asien. Basilikum passer perfekt i middelhavs køkkenet og er den friske tomats bedste ven.

BERBÉRE – Denne skønne krydderi blanding stammer fra Etiopien og er uundværlig i de fleste traditionelle Etiopiske retter. Passer rigtig godt til ris og kan også stå på bordet så man kan efterkrydre med det.

Krydderier C:

CAYENNE – Cayenne pepper er en chili. Den er moderat stærk og kendes bedst tørret og som pulver. Den kan bruges i alle køkkener, da næsten alle retter har godt af lidt varme. Start forsigtigt ud når du bruger cayenne – der er ingen vej tilbage!’

Krydderier D:

DILD – Dild er en krydderurt der er kendt for at passe rigtig godt sammen med laks, faktisk passer dild godt sammen med alle fisk! En helt undervurderet måde at bruge dild på er i en dip til chips eller grøntsagsstænger.

DUKKAH – denne krydderi blanding stammer fra Egypten, men bruges overalt i det mellemøstlige køkken. Det bruges både til at marinere kylling i, blande sammen med yoghurt for at lave dressing og til at krydre gryderetter og supper.

Krydderier E:

ESTRAGON – hvem elsker ikke bearnaisesauce? Her er estragon helt klart kongen der leverer den helt specielle karakteristiske smag, der bare går helt perfekt med en god rød bøf og pommes frites. Estragon er en krydderurt der dufter af lakrids når den er frisk men ændrer smag og karakter når den tørres.

Krydderier F:

FENNIKELFRØ – de små frø har en anis agtig smag dog en smule mildere og mindre sød. De egner sig derfor rigtig godt i det salte køkken og bruges ofte til fiskeretter, italiensk pølse og i gullash.

Krydderier G:

GARAM MASALA – en lækker krydderi blanding, der stammer fra syd Asien nærmere bestemt Indien og Pakistan. En typisk Garam Masala indeholder: fennikelfrø, laubærblade, peber, nelliker, kanel, muskatnød, kardemomme, spidskommen, korianderfrø og chilipulver. Den helt præcise blanding er forskellig fra sted til sted. Bruges i gryderetter og supper.

GURKEMEJE – et mildt krydderi, der oftest bruges til at give en ret farve fx karry. Gurkemeje er en ingefærlignende rod, der tørres og pulveriseres. Nyeste forskning viser at gurkemeje spiller en rolle i cancer forebyggende kost.

Krydderier H:

HIBISCUS – man ved faktisk ikke hvor den smukke Hibiscus blomst originalt stammer fra. I dag dyrkes den i tropiske og subtropiske områder. Man kan både spise de smukke blade rå og tørre dem og lave te.

HERBES DE PROVENCE – en krydderiblanding der, som navnet antyder, stammer fra den sydfranske provins Provence. Herbes de Provence består af en masse fantastiske tørrede krydderurter og kan bruges i næsten alle retter og køkkener.

Krydderier I:

INGEFÆR – den sunde, fantastiske rod med den skarpe smag. Nogle siger ingefær hjælper mod forkølelse og vira. Den kan bruges i alt fra en lækker smoothie til asiatiske retter. Mange laver også små shots, der består af ingefær, hvidløg og citron. Sådan et shot dagligt skulle efter sigende booste dit immunforsvar.

Krydderier K:

KAKAO – et 4-8 meter højt træ hvis frø bruges til at lave kakaopulver og chokolade. Det er måske teknisk set ikke et krydderi, men vi synes ikke man kan lave sådan en liste her uden at nævne den lækre uundværlige kakao. Vi kender bedst smagen fra det søde køkken, men bitter mørk chokolade gør sig rigtig godt i chili con carne og i kaffe.

KARRY – en krydderi blanding der typisk består af, hold nu fast, 10-20 forskellige krydderier. Der findes et utal af karryblandinger og i Indien er det helt almindeligt at alle familier har deres helt egen karryblanding.

KAMILLE – den smukke plante bliver brugt i næsten hele verden, den er kendt for sine mange helbredende egenskaber. Nogle bruger den til at skylle øjne i ved øjenbetændelse, den bruges som mild sovemedicin og så drikker mange den som te ved sygdom.

KANEL – er et kæmpe 10-15 meter højt træ. Kanel som vi kender det som krydderi, kommer fra træets inderste bark. De fleste af træerne vokser i Sri Lanka. Vi bruger kanel til rigtig mange ting, i de fleste syd asiatiske krydderiblandinger som garam masala og så blander vi det med sukker som drys på risengrød.

Krydderier L:

LAURBÆRBLADE – De flotte tørrede blade tilsættes gryderetter, pastaretter og supper under tilberedningen for at give en fantastisk smag. De fjernes inden servering, da de ikke har en særlig god smag, når man tygger på dem. Man behøver ikke at bruge sine laurbærblade hurtigt, da de kan holde sig i op til et år når de opbevares tørt og køligt.

LAKRIDS ROD – den velsmagende rod tørres og anvendes til at fremstille slik, likør og så kan man også bare tygge på den som den er. Træet gror vildt og så dyrkes det i Middelhavsområdet, Mellemøsten og i Asien. Rødderne gror helt ned til en meter under jorden og de skal være mindst 3 år før de høstes.

Krydderier M:

MUSKATNØD – den lækre lille nød der er uundværlig i både det salte og det søde køkken kan købes både hel og som pulver. Hvis du køber dine muskatnødder hele holder de smag og intensitet længere og du skal bare rive nødden på den fine del af dit rivejern og direkte ned i din ret.

Krydderier N:

NELLIKER – tørrede blomsterknopper fra nelliketræet. Træet stammer oprindeligt fra Indonesien. Nelliker bruges i flere krydderi blandinger og så er den en fast del af julen, den bruges i gløgg og så er der mange der stikker de små blomsterknopper ind i appelsiner og hænger dem på jule træet, gør man dette spreder der sig den lækreste duft.

NIGELLA FRØ – også kaldet sortkommen er de små sorte frø fra en hvid blomst. Nigella frøene indeholder stoffer, der smager skarpt og de bruges derfor til krydderier. Oftest bruges de på brød i det mellemøstligste køkken. Blomsterne vokser i Nordafrika, Mellemøsten, Indien og i Sydeuropa.

Krydderier O:

OREGANO – ingen pizza uden oregano. Den velsmagende krydderurt der oftest bruges tørret er udbredt i middelhavsområdet og vokser vildt i store dele af verden.

Krydderier P:

PAPRIKA – er et krydderi, der er lavet af knuste tørrede spanske peberfrugter. Paprika er et alsidigt krydderi, der bruges i de fleste køkkener verden over. Det kan både smage lidt sødt og mildt og der findes også en stærkere variant, men det er også populært at bruge en røget variant hvor peberfrugterne ryges inden de tørres og knuses.

PEBER – en af de allermest populære krydderier der findes. Vi smager alle sammen til, med salt og peber når vi laver mad. Peber fås i flere varianter, den velkendte sorte peber, rød og hvid.

Krydderier R:

RAS EL HANOUT – Betyder ”krydderihandlerens hoved” og findes i et utal af versioner i Mellemøsten. Det er en alsidig krydderi blanding, der bruges både på kød og i for eksempel couscous.

ROSMARIN – en fantastisk krydderurt! Den bruges ofte i det mellemøstlige køkken og kan bruges både frisk og tørret. Prøv at tilsætte rosmarin til kogevandet, når du koger kartofler – det giver en skøn aromatisk smag.

Krydderier S:

SALT – et mineral der bruges til 1000 forskellige ting, hvis ikke mere. Som krydderi, bruges salt som en smagsforstærker og det fås både groft og fint og i forskellige varianter. Man kan faktisk ikke lave mad uden salt, så er det simpelthen ikke til at spise og helt smags løst. De fleste krydderi blandinger er også tilsat salt. Da salt er et krydderi man bruger hver gang man laver mad, kan det betale sig at investere i en salt af god kvalitet.  

Krydderier T:

TIMIAN – en krydderurt der kommer i forskellige former, der er faktisk mere end 350 forskellige arter af timian. Planten vokser i Europa, Mellemøsten og i Nordafrika. Timian har også en helt fast plads i de flestes krydderiskabe og passer ind i de fleste retter, man siger at timian går specielt godt til lam.

Krydderier U:

URTE SALT – helt fint bordsalt tilsat forskellige urter og andre krydderier. Det kan give et twist til det klassiske salt du sætter på bordet og kan gøre noget rigtigt godt for specielt en æggemad eller en kartoffelmad. Det er ikke en krydderi blanding, da det overvejende er salt, der bare er tilsat lidt ekstra smagsgivere.

Krydderier V:

VANILJE – er navnet på en gruppe orkideer hvis frugter er vanvittigt smagfulde. Frugterne består af stængler og inde i dem er der vanvittigt mange frø. Det er frøene der er smagfulde. Vanilje stammer oprindeligt fra Mexico og Guatemala, men dyrkes også i Indonesien, på Tahiti og Madagaskar her på planten dog bestøves manuelt og er derfor meget dyr.

Krydderier Z:

ZA’ATAR – en arabisk krydderi  blanding, der består af urter, sesamfrø og salt. Ofte er det holdt hemmeligt præcis hvad der er i hver families za’atar, da alle synes de laver den bedste.


Ældre indlæg

Efterlad en kommentar

Bemærk venligst at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres