Opbevar krydderier, du bruger ofte i ugennemsigtige glasbeholdere eller dåser et mørkt sted. Krydderier, du kun bruger sjældent kan opbevares i lufttætte beholdere i fryseren (Husk at optø krydderierne før beholderen åbnes for at undgå kondens). Noter købsdatoen og duft til krydderierne med jævne mellemrum for at sikre, at de stadig er kraftfulde.
Pulveriserede krydderier har tendens til at oxidere hurtigere end hele krydderier, og vil miste deres smag og kraft i løbet af et par måneder. Hele krydderier kan derimod holde helt op til et år. Siden vi bruger dem i mindre mængder, er krydderierne pakket med smag!
• Den største grund til, at vi krydrer vores mad, er at for at give den smag. Vi har lyst til at mixe forskellige krydderier, se hvad der passer sammen. Vi vil skabe spændende og gode retter. Vi kan reducere vores brug af salt, ved at bruge andre krydderier. Det siges, at vi bruger alt for meget salt, hvilket ikke er godt for vores helbred. Brug andre krydderier i stedet.
• Varier din hverdagsmad ved at bruge forskellige krydderier. For eksempel kan en simpel pastaret pimpes op ved at krydre med forskellige middelhavskrydderier den ene gang og næste gang måske med krydderier fra Asien.
• Stærke krydderier beskytter mod parasitter og bakterier. I varme lande som Japan bruges wasabi til at fjerne parasitter fra rå fisk. Indien bruger stærk karry, som kan dræbe nogle bakterier, der ellers formeres let i det varme klima.
• Det skal føles godt i kroppen når man spiser mad. Derfor skal man krydre med de rigtige krydderier og urter. En ting du skal huske på er, at hvis du ikke er vant til krydderier, skal du starte med krydderier der ikke er for stærke. Vi er alle forskellige og nogle kan modstå mere krydret mad, mens andre ikke bryder sig om det, eller er vant til det. Prøv dig frem.
• Kanel, ingefær, kardemomme og nelliker giver en varm følelse i kroppen.
• Oregano, timian, basilikum og andre grønne krydderier er især gode til bønner, grøntsager, saucer og dressinger.
• Hvidløg, løg og ingefær er krydderier, der siges at være gode mod bakterier og vira.
• Anis, fennikel og spidskommen passer godt som krydderier på brød og i karryretter, de kan være medvirkende til at modvirke gasser i maven.
• Cayenne og hvidløg er varme krydderier og de kan føles lindrende i tilfælde af forkølelse.
• Ingefær, gurkemeje og andre karryblandinger er perfekte til bønne eller linsegryder og til sammenkogte retter med mørt langtidssimret kød.
• Frisk persille og rå ingefær tilføjer friskhed til en salat.
• Til din dressing kan du bruge krydderier som timian, persille, spidskommen, rosmarin og selvfølgelig basilikum.
• Tilsæt hvidløg, gurkemeje, ingefær eller cayenne til din smoothie og gør den ekstra sund. Man kan bruge krydderier alle vegne.
Økologiske krydderi blandinger
Vi har gjort det nemt for dig og vi har sammensat et smagfuldt udvalg af specielle krydderier og krydderiblandinger. Mange af vores krydderier er økologiske og klar til at pifte enhver ret op. Du kan også finde vores økologiske blandinger specielt lavet til falafel og humus.